IJF, “Türkiye'de Judo çocuklarla popülerlik kazanıyor.”


20/04/2019 17:03

Bundan birkaç yıl önce Türk insanı, judonun şiddet ve tehlike içerdiğine dair fikirleri vardı. Bu yüzden judo yapan kız çocuklarını görmek bir hayli zordu. Ancak geçen zaman, bu görüntünün ciddi biçimde değişmesini sağladı. Ve günden güne olumlu manada Judo’ya karşı yaklaşım değişim kaydetmektedir. İnsanlar Judo’nun insana katmış olduğu faydalarını fark etmeye başladılar. Türkiye’de Judo popülaritesi artarak devam etmekte ve daha çok çocuk tanışmaktadır. Bu ifadeler, Uluslararası Judo Federasyonu’nun (IJF) resmi web sitesinde yayımlanan haberde vurgulandı.

IJF’in web sayfasında yayımlanan haberi sizlerle paylaşıyoruz:

“En son gelişmelerden biri de Okullarda Judo Projesi’nin Türkiye’de faaliyete geçerek, Antalya Grand Prix müsabakasının hemen öncesinde gerçekleşen görüşmelerle IJF ve Türkiye Judo Federasyonu ve Spor Bakanlığı tarafından protokol imzalanmıştır.

Türkiye Judo Federasyonu Başkanı Sezer Huysuz, okul projesi konusunda tutkuyla hareket etmektedir. Kendisinin de İstanbul’daki yaşamında öğretmenlik mesleğinden geliyor olması Judo’nun etkisini görmesinde katkısı olmuştur. Judo’nun etkin olduğu okullarda sosyal problemlerin önüne geçilerek üç ay içerisinde kavga kültürü okullarda durmuştur. İşte bu Judo’nun Türkiye’de güvenli ve olumlu çevrelerin oluşmasında ve gelişmesinde ana etkenlerden biri olabileceğinin göstergesidir. IJF desteği ile 20 okul için Judo projesinin hızlandırılması kolaylaşmıştır.

Sezer Huysuz yaptığı açıklamada, “Şu an 20 okulda faaliyete geçen proje ilerleyen zamanlarda daha da büyüyecek ve en büyük hayalimin Judo’nun da matematik, coğrafya gibi müfredata girecek bir ders olarak okullarda yer almasını sağlamaktır” dedi.

Grand Prix’in hemen ardından Sezer Huysuz, proje kapsamındaki okulların yetkili kişileriyle bir araya geldi ve birkaç okulla temasta bulundu.

İlk ziyaret Şeker Ortaokulu’nda gerçekleşti. Judogileriyle 2 kız öğrenci ziyaretçileri dış kapıda karşılamak için bekliyordu. Okulun içinde ise çocuklar IJF yetkilileri ve Sezer Huysuz’a Judo gösteri yapmak için beklemekteydiler.

Eski Milli sporculardan Zehra Aşcan şimdilerde Judo Eğitmenliği yapmaktadır. Aşcan, “Burada Judo eğitimiyle temel eğitimde önemli bir katkı sağlıyoruz. Birkaç okulda faaliyette bulunuyorum ve çocukları sporla tanıştırmanın en iyi yolun okullardan geçtiğine inanıyoruz ve eğer katılım sağlamak isteyen çocuklar olursa hafta sonları da eğitimlerimiz devam ediyor.

Dersler esnasında, kızlar ve erkekler birlikte Judo yapmaktadırlar. Okul Müdürü Ayşe Dikmen ise konuyla ilgili görüşlerini şöyle bilirdi. “ Judo sayesinde çocuklarımızın eğlenerek öğrenme anlamında başarılı odaklı olmaları sağlanıyor ve davranışlarında olumlu gelişmeler olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu yüzden Judo’nun önemini okulumuz olarak büyük farkındalıkla kabul ediyoruz.”

İlk gerçekleşen ziyaretin ardından ikinci okul olan İbrahim Doğaner İlkokulu’nda gerçekleşen ziyarette okul müdürü Mehmet Akay okullarında Judo’nun faaliyette olmasından dolayı büyük mutluluk duymaktadır. “ Okulumuz adına çocuklarımıza olumlu etki bırakacak her projeye açık olduğumuzu belirtmek isterim. İnsanı değerlerin daha erken yaşta çocuklarımıza öğretilmesi büyük önem taşımaktadır. Çocuklarımızın sokaklarda kavgalarda değil minderde Judo yaparak enerjilerini harcamasını gönülden istiyorum.”

 

 

Okullarda ve Kulüplerde yaşanan tatlı heyecan gösteriyor ki Türkiye’de popülerite ve gelişim anlamında büyük bir ivme yakalamıştır. Sezer Huysuz“ Birkaç yıl öncesine kadar insanlarımız judoyu bir dövüş olarak biliyordu. Şimdi ise her yerde bir dojo bulmak mümkündür. Çocuklarımız sporu seviyor ve bundan büyük mutluluk duyuyorlar. Bu huzurlu çevrelerin oluşmasının yanı sıra ileride yeni şampiyonların keşfinde büyük kolaylık yaşayacağız. İnanıyorum ki bu sadece bir başlangıç.” Diye düşüncelerini aktardı.

Okullarda Judo Projesinin gücü

Okullarda Judo Projesi çocukların fiziksel ve mental sağlıklarının gelişmesinde pay sahibi olan pedagojik bir eğitim programıdır. Okullarda Judo çocukların sosyal yeteneklerinin gelişmesinde, okullarda huzur içerisinde eğitim görmesinde pay sahibi olunmasını sağlamaktadır. Temel olarak Judo’nun ana değerleri ile eğlenceyi harmanlayarak eğlenirken öğrenen çocukların sınıflarda ve minderde bir arada olmasını amaçlıyoruz.”