EJU’dan Hasret Bozkurt için yorum: ‘Türkiye’den sürpriz kız’


30/06/2018 12:03

Bosna Hersek’in Saraybosna şehrinde yapılan 12. Ümitler Avrupa Şampiyonası’nda kadınlar 57 Kg’da Ay-yıldızlı judogiyle altın madalyaya ulaşan Hasret Bozkurt’un başarısı Avrupa Judo Birliği (EJU) tarafından sürpriz olarak yorumlandı.

EJU’nun resmi sitesinde yer alan yorumda, ‘Türkiye’den sürpriz kız’ başlığı ile yapılan değerlendirme şöyle:

“Türkiye’den Hasret Bozkurt 57 kg kategorinin kazananı oldu. Bu yıl daha önce çeşitli Avrupa kupası başarıları olsa da kategorisinde çok tanınan bir sporcu değildi. Son zaferini daha önce ülkesindeki Antalya Avrupa Kupası’nda kazandı ve bu zafer buradaki başarısının kapısını araladı.

“Antalya’da kazandığım başarı bana bu Şampiyona için motivasyon kattı ve aldığım ilk büyük madalya olması sebebiyle bugün için özgüven kaynağı oldu.”

Pek bilinen bir müsabık olmaması ona rakiplerine karşı sürpriz yapması adına ciddi bir avantaj sağladı.

“Ne yazık ki; geçtiğimiz yıl yaşadığım sakatlık benim Avrupa Şampiyonası’nda yarışmama mani oldu. Bu yıl bu yarış için gerçekten çok iyi hazırlandım. Gelen başarıdan çok mutluyum ancak bilinmelidir ki bu sadece bir ilk adımdır ve gelecek adına daha benden çok şey beklenmelidir” 

İlk maçında Portekizli sporcu Alice PEREIRA ile karşılaşan Hasret önce waza-ari ve ardından ipponla rakibini yenmeyi başardı. İkinci karşılaşmada Hollandalı Joanne Van Lieshout ile koshi-guruma ve arkasından uchi-mata yaparak bir kez daha ipponla maçı bitirdi.

İkinci maçı için “ Biraz gergin ve rakibime çok saygı duyduğum bir maç olduğunu söyleyebilirim. Fakat doğru adımlarla savaştım. Teplice’deki mücadele aynı rakibe mağlup olmuştum. Ancak orada gerçekleşen kamp esnasında rakibimle çalışma ve onu nasıl minderde atabileceğimin yollarını öğrenme fırsatını elde ettim. Bunun sonucunda da bugün başardım. 

Hasret Yarı finalde, Avusturyalı Lisa Grabner’i 6 saniye gibi bir sürede ipponlayarak erken bir zafer aldı.

Günün en uzun maçını finalde son Avrupa Şampiyonu ünvanına sahip olan ve dünya sıralaması birincisi olan Hırvat Lara Cvjetko ile oynadı. Rakibine göre boy avantajı olan Hırvat sporcu kol tutuşuyla hamle gerçekleştirmiş olsa da Hasret uchi-mata ile ipponladığı rakibini yenmeyi başardı.

“Normalde gece yarısı uykuya dalmaya alışkın olmama rağmen dün saat 21:00’de yatağa girdim ve aklımda Avrupa Şampiyonu olma düşüncesi vardı. Sabah yine aynı hislerle ve tam motive uyandım. Altın madalyayı alacağıma yürekten inanıyordum.”