IJF’dan, ‘6 Şubat 2023’ Asrın Felaketiyle ilgili ‘Geleceği yeniden İnşa etmek: Nerden başlamalı’ yazısı


10/4/2023 12:24

Uluslararası Judo Federasyonu (IJF) Medya ve İletişim Direktörü Nicolas Messner, Antalya’daki Grand Slam müsabakalarının ardından 06 Şubat 2023 tarihinde deprem felaketlerinde etkilenen 11 ile (bölgede) ziyarette bulunarak, bölgedeki izlenim ve çektiği görüntüleri IJF sayfasından “Geleceği Yeniden inşa etmek: Nereden Başlamalı” başlıklı yazısında yer verdi.

Yazıda, geçmiş yıllarda defalarca ziyaret ettiği Kilis, Gaziantep’te ve depremin en ağır etkilerini yaşayan şehirlerden biri olan Kahramanmaraş’ta gördüğü deprem felaketinin acı ve yıkıcı etkisi karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen yazar, harabeye dönmüş şehir manzaralarını yorumlarken depremin şiddeti ve süresini de korkunç olarak nitelendirdi.

Daha önce sağlam halleriyle bildiği bazı binaların adeta moloz yığınına dönmüş halleri yazarı dehşete düşürmüştür.

Kurtarılma çalışmalarının zorluğunu, enkaz altından çıkartılan canlı ve cansız her bedenin ne kadar trajik bir durum oluşturduğunu, yakınlarını kaybedenlerin mallarından vazgeçerek canlarının acısını derinden yaşayışlarını yazısında değinmiştir.

Şehirlerde ayakta kalan kamu binalarının ve üniversite kampüsü gibi noktalarının depremzedeler için geçici yaşam alanları olmasıyla birlikte, pek çok vatandaşın çadırkentlerde yaşam mücadelesine devam ediyor oluşu gözlemleri arasında.

52.000 vatandaşın hayatını kaybettiği depremin belki de en trajik durumu şüphesiz böyle bir kayıp sayısına ulaşılmasıdır.

Ancak yine de dayanışma ve birlik içinde olarak yeniden ayağa kalkma çabasını da göz ardı etmeyen yazar, gülümseyen çocukların birer umut tanesi olduğunu, onların geleceği için yeniden kurulacak şehirlere ihtiyaç duyulduğunu yinelemektedir. Tüm dünyanın da desteklerini esirgememesi gerektiğini bir kez daha vurgulamıştır.

TÜRK JUDO AİLESİNE DESTEK: https://donate.ijf.org/

Yazının (İngilizce) tam metnin adresi:  https://www.ijf.org/news/show/rebuilding-the-future-where-to-start