Tarihimizin en fazla madalya kazanılan 32. Yaz Olimpiyat Oyunları sona erdi


08/08/2021 19:46

32. Yaz Olimpiyat Oyunları (Tokyo 2020) Türkiye’nin en fazla madalya kazandığı (13) organizasyon olarak son buldu. Japonya’nın başkenti Tokyo’da 23 Temmuz – 8 Ağustos tarihlerinde düzenlenen oyunların kapanış töreninde Türk Bayrağını kadınlarda Olimpiyat Şampiyonu boksörümüz Busenaz Sürmeneli taşıdı.

Ülkemizin daha çok katıldığı branş olma özelliğini de taşıyan Tokyo 2020’de elde edilen madalyalarımız, Londra 1948’te kazanılan 12 madalyanın üzerine çıkarak, 13 madalya oldu. Türkiye, 32. Yaz Olimpiyat Oyunlarını, toplam madalya sayısı sıralamasında 20’inci, altın madalya sıralamasında 35’inci olarak bitirdi.

Okçulukta Mete Gazoz ve kadınlarda ilk kez katıldığımız boksta Busenaz Sürmeneli olimpiyat tarihimizdeki ilk madalyaları kazanan şampiyon isimler olurken, kadınlar boksta Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya elde etti. Cimnastikte alet finallerinde ülkemizi temsil eden Ferhat Arıcan paralel aletinde kazandığı bronz madalya ile olimpiyatlarda bu branşta ilk madalya kazandıran sporcu oldu.

Güreşte Rio 2016 Olimpiyat Şampiyonumuz Taha Akgül, Tokyo 2020’yi serbest stil 125 kiloda bronz madalya ile tamamladı. Londra 2012’de bronz, Rio 2016’da gümüş madalya kazanan grekoromen 130 kilo güreşçimiz Rıza Kayaalp, bu olimpiyatlarda bronz madalya kazanmayı başardı. Yasemin Adar ise Olimpiyat Oyunları’nda kadınlar güreşteki bronz madalya ile bir ilke imza attı.

32. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda ilk kez resmi branş kabul edilen Karatede temsilcilerimiz 4 madalya kazanmayı başardı. Erkekler kumite -67 kiloda Eray Şamdan gümüş madalya kumite +75 kiloda Uğur Aktaş, katada Ali Sofuoğlu, kadınlar kumite -61 kiloda Merve Çoban bronz madalyanın sahibi oldular.

Taekwondo da kadınlar -57 kiloda Hatice Kübra İlgün ve erkeklerde -68 kiloda Hakan Reçber bronz madalya kazanmayı başardılar.

Londra 2012’den sonra ikinci kez Olimpiyatlara katıldığımız voleybolda kadın milli takımımız ilk defa çeyrek finale çıkma başarısı gösterdi.

Atıcılıkta Ömer Akgün 10 m havalı tüfekte, okçulukta ise karışık takımda Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz, Atletizm cirit atmada Eda Tuğsuz dördüncü oldular.

Judoda erkeklerde Mihael Zgank ve kadınlarda Kayra Sayit, modern pentatletimiz İlke Özyüksel, Karatede Dilara Bozan katada, güreşte ise Süleyman Karadeniz beşinci oldular.

Artistik cimnastikte İbrahim Çolak ve Adem Asil halka finalinde sırasıyla 5. ve 7. oldular. Atlama masası finalinde ise Adem Asil 6., Ahmet Önder 7. oldu.

Yelkende Alican Kaynar ve Deniz&Çınar Ateş kardeşler ilk kez iki final serisine kalırken,  atletizmde Necati Er üç adım atlamada altıncı, Yasmani Copello Escobar 400m engelde altıncı, Eşref Apak çekiç atmada 9., Ersu Şaşma sırıkla atlamada 10., Yasemin Can 10.000m’de 11. oldu.